ZİRKONYUM nedir, zirkonyum kaplama diş fiyatları
Zirkonyum nedir, zirkonyum yaptıranların yorumları, Zirkonyum kaplama diş fiyatlarına dair başlıkları sizin için derledik.
Zirkonyum diş, 1700’ lü yıllarda keşfedilen zirkonyum madeninden üretilen, beyaz renkli, korozyona ve sıcaklığa karşı dayanıklı, ışık geçirgenliği sayesinde şeffaf bir görünüm veren ve metale alerjisi olan insanlara çok rahat bir şekilde uygulanabilmesi ile bilinen bir diş türüdür.
Avantajı
Zirkonyum porselenlerin en büyük avantajı estetik olmasıdır.
Soğuk sıcak karşı hassasiyetinin olmaması
Alerjiye neden olmaması (dokuyla tam uyumludur.)
Renginini mat veya donuk olmaması (opak değil)
Diş eti uyumunun kusursuz olması
Hijyenik olması (yüzeyinde mikroorganizma tutuculuğunun daha az olması)
Vücut dokular ve ağız dokularıyla tam uyumlu olması
Zirkonyum kaplama fiyatları
Zirkonyum kronun maliyeti metal altyapılı porselenlere oranla başlangıçta daha pahalıdır. Ancak doku uyumu dayanıklılığı ve estetik olarak üstün oluşları ile uzun dönemde metal altyapılı porselenlerden daha ucuza gelmektedir. Bu tedavide diş hekiminin bu alandaki uzmanlığı, tedavi sürecinde sterilizasyon malzemelerinin kalitesi gibi kriterler ücretlendirmeyi etkileyen unsurlardır.
İmplant üstü porselenlerde kullanılabilir mi?
Kron köprü çalışmalarının yanı sıra implant üstü protezlerde de kullanılabilir. Zirkonyum materyalinin üstü porselen ve seramikle kapatılır, estetik açıdan başarılı sonuçlar edinilmiştir.Asıl en önemli özelliği ise doku dostu olmasıdır.
Çiğneme basıncına göre oldukça dayanıklıdır, diş renginde olduğundan diş etinden gri olarak yansımazlar.
Zirkonyum kaplamalar metal içermez dolayısı ile metal alerjisine sebep olmaz.
%99 doku dostu bir materyal olduğu için alerjik değildir.Metal destekli protezlere göre genel vücut sağlığı açısından daha avantajlıdır. Metal içerikli olmadığından herhangi bir tat değişikliği yaratmaz, kokuya da sebep olmaz.
Rengi değişir mi?
Cilalı ve pürüzsüz yüzeyi sebebiyle plak birikimine sebep olmaz. Bu sebeple kahve, çay, sigara gibi renklendiricilerden etkilenmez.
Zirkonyum kaplamanın bakımı
Doğal dişlerinizi fırçaladığınız şekilde ağız temizliğini yapabilirsiniz. Dişlerin arası için diş ipi ve köprü altındaki dişsiz bölgeler için de “superfloss” kullanılır. 6 ayda bir hekim kontrollerine düzenli gelindiğinde oluşabilecek problemler belirlenerek önlemler alınır.
Zirkonyum kaplamanın altı çürür mü?
Oldukça hassas bir çalışma ile üretildiklerinden kesilmiş diş yüzeyine birebir uyum gösterirler. Bu sayede zirkonyum porselen ile diş arasında bakterilerin sızabileceği bir aralık kalmadığı için aradan çürük oluşumuna izin vermez. Kullanım süresi kişiye ve kullanım şartlarına bağlı olarak değişmektedir fakat metal altyapılı protezlere göre daha uzun ömürlüdür. Düzenli kontroller yapıldığında çok uzun yıllar kullanabilirsiniz. Zirkonyum kaplamalar kesilerek çıkarıldığından ve herhangi bir rahatsızlık hissetmezsiniz. Dişlerde doku kayıplarına sebep olmaz.
Zirkonyum kaplamanın uygulanması
Diş, metal destekli kaplamalarda olduğu gibi bir miktar küçültülür ve diş eti sağlıklı duruma geldiğinde özel ölçü maddeleri ve ağza uygun kaşıklarla hassas bir ölçü alınır. Laboratuvar ortamında dişe uygun renkte zirkonyum alt yapı ve üzerine porselen üst yapı işlenerek klinik ortamda dişe uyumlandırılır. Son olarak da özel yapıştırıcılar ile dişe daimi adapte edilir. Artık kendi dişinizden ayırt etmeden rahatlıkla kullanabilirsiniz. Kesim işlemleri lokal anestezi altında gerçekleşir ve sonrasında diş renginde geçici bir kaplama yapılarak sıcak ve soğukta sızlamanın önüne geçilir. Hastaların çok az bir kısmında hafif bir sızlama görülür genel itibariyle sıkıntı yaşanmadan süreç tamamlanır. Diş etleri sorunsuz olan hastalarda 7 gün içerisinde işlem tamamlanır. Hastaların beğenisine göre hekim ve hasta her iki tarafın da memnuniyeti sağlanana kadar birkaç prova eklenebilir. Sürekli dişlerin sürmesinden sonra her yaşta tedavi yapılabilir. Ancak 16 yaşına kadar yapılan tedavilerde gelişim döneminde çene büyümesi sonucu aralanmalar olabileceğinden sık sık yenilenmesi gerekebilir. Bu yüzden önerilmez.
İleride ağrı olur mu?
Isı yalıtma özelliği çok iyi olduğu için dişe, metal alt yapılı porselenlerden daha az ısı iletirler. Bu sayede zirkonyum esaslı porselen uygulanan dişlerde sıcak/soğuk hassasiyeti oluşmaz. Ayrıca ısı değişkenliği daha az olduğundan pulpal hasar daha az meydana gelir ve kanal tedavisi ihtiyacı azalır. Zirkonyum Oksitin ısı yalıtıcı özelliği olduğu için sıcak-soğuk hassasiyeti gelişmez.
Dayanıklı mıdır?
Yüksek dirençleri sayesinde arka bölgelerdeki dişlerde de güvenle kullanılabilirler. Bu kadar güçlü olmasıyla birlikte ışığı geçirecek kadar da zarif ve estetiktirler. Metal altyapılı kron ve köprüler kadar dayanıklıdır. Porselene nazaran kırılganlığı daha azdır. Metalle kıyaslandığında esneme miktarı daha az, kırılganlık daha fazladır. Bu durum porselenin zirkonyuma, metale karşı daha iyi adapte olmasını sağlar. Sonuç olarak da porselen kırıklarını en aza indirir. Ters ve fazla bir kuvvette kırılma çatlama görülebilir ancak bu sağlam dişin kırılma ihtimaliyle neredeyse aynıdır. Klinik ortamda büyük oranda tamiri yapılabilmektedir. Kaplamanın altındaki dişte zamanla çürüme başlayıp madde kaybı oluştuysa düşebilir. Böyle durumlarda diş mümkünse tedavi edilir ve kaplama tekrar yapıştırılır.
Dezavantajlı durum
Uzun dişsiz aralıklar, arka bölgelerde kırılma ihtimali artacağından tavsiye edilmez.
Diş etlerinde çekilme olur mu?
Yapılan araştırmalarda diş etleri ile uyumu kanıtlanmıştır. Normal süreçte de yaşla birlikte diş eti çekilmesi söz konusu olur, yalnız hazırlanan zirkonyum kaplamalar diş eti ile son derece uyumlu olduklarından bundan kaynaklı bir diş eti çekilmesi ve diş eti iltihabı söz konusu olmaz.
Diş eti hastalarına uygulanır mı?
Öncelikli olarak diş eti hastalığı giderilir. İyileşme sağlandıktan sonra diş etine her bakımdan çok uyumludur, kesim ve yapıştırma işlemleri de başarılı bir şekilde yapıldığında hastaların yüzünü güldüren sonuçlara ulaşılır.