Diş implantı nedir, nasıl yapılır, implant fiyatları
Diş İmplantı nedir, İmplant nasıl yapılır, İmplant zararları, İmplant diş fiyatları 2017, İmplant yaptıranlar, İmplant video aramalaları ile bize geldiniz.
İmplant nedir?
İmplant, eksik olan dişlerin fonksiyon ve estetiğini yerine getirmek için çene kemiğine yerleştirilen ve genelde titanyumdan yapılan yapay diş kökleridir. Diş kaybı ile ortaya çıkan önemli sorunlardan biri olan çene kemiğindeki erimenin durdurulması bugün için ancak implantlarla mümkündür. İmplantlar geleneksel kaplama ve protezlere göre daha iyi konuşma ve çiğneme fonksiyonu sağlarken, yüzünüzde doğal bir görünümü de beraberinde getirir. Günümüzde en popüler olan implant tipi ‘vida‘ şekilli olanlardır.
İmplant markalarının önemi ve fiyatları arasındaki farklar?
İmplant markaları önemlidir ancak başarılı bir implant uygulaması için ‘implantın markası’ yeterli kalmaz. Doğru çapta ve dizaynda implantı tercih etme, hastanın kemik durumu, hekimin tecrübesi ve tedavi ortamının sterilizasyonu gibi başka faktörlere de bağlıdır. Kullanımı her geçen gün artan implantların üretiminde de yüksek bir rekabet ortamı bulunmaktadır.
Her hastaya implant uygulanabilir mi?
İmplant vidalarının belirli kalınlığı ve genişliği vardır. Bu nedenle implant konulması öngörülen bölgede, çene kemiğinin, bu implant vidasını kabul edecek yükseklik ve genişliğe sahip olması gerekmektedir. Varolan kemiğin kalitesi de implant başarısını etkileyen faktörlerden birisidir. Ayrıca tedaviden önce ve implant ağızda kaldığı sürece diş etlerinin tamamen sağlıklı olması lazımdır. Hastanın genel sağlık durumu iyi olduğu sürece implant uygulamasını engelleyecek bir üst yaş limiti yoktur ancak kemik gelişimi tamamlanmamış çok genç hastalara uygulanması tercih edilmeyebilir.
İmplant yerleştirilirken acı duyar mıyım?
Uygun anestezi yöntemlerinin uygulanması durumunda acı duymazsınız. Operasyon sırasında hasta tercihine göre genel ya da lokal anestezi kullanılabilir. Genellikle implantın yerleştirildiği akşam duyulabilecek ağrı, basit ağrı kesiciler ile giderilebilir. Bir çok hasta bu ağrının normal diş çekiminden sonra duyulan ağrıdan farklı olmadığını belirtmektedir. Tedavinin problemsiz tamamlandığı vak’alar da implantların varlığını bile hissetmeyecek kadar rahat olursunuz.
İmplanttan sonra ağrı olur mu?
İmplant uygulamasından sonra ağrı oluşması nadiren de olsa rastlanabilen bir durumdur. Başarıyla uygulanmış bir implant tedavisinden sonra uzun süreli bir ağrı beklenmez.
İmplantlar yerleştirildikten hemen sonra protezlerim takılabilir mi?
Hayır. Implant’ların kemik ile tam birleşmesini (Osteointegration) sağlamak için iyileşme dönemi olan ilk 3-6 ay boyunca implant üstüne gelen yüklerin en aza indirgenmesi gerekir. Ancak doktorunuz bu iyileşme süresinde size uygun bir geçici protez yaparak sizin fonksiyonunuzu iade edecektir.
İmplantların temizliği
İmplantların temizlikleri en az kendi dişleriniz kadar hatta daha da önemlidir. Bu tip bir tedavinin başarılı olması için gerekli en önemli faktörün düzenli ağız bakımı olduğudur.
İmplantların üzerine protez nasıl yerleştirilir?
İmplantlar üzerine yapılacak protezler vak’anın özelliğine göre değişik tipte olabilir. Yani bunlar kolayca temizlenmesi amacı ile hasta tarafından çıkartılabilecek şekilde olabileceği gibi ancak dişhekimi tarafından çıkartılabilecek şekilde de planlanabilir. Her iki planlamanın da avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır ve sizin için uygun olan tasarımı hekiminiz tedaviniz başlamadan önce size anlatacaktır.
Eksik her diş için ‘bir’ implant gerekir mi?
Eğer eksik diş sayısı ‘1’den fazla ise implant uygulanacak bölgeye bağlı olarak tek bir implant 2 ya da 3 diş yerine hizmet verebilir.
İmplant vidası kemik ile kaynaşmazsa (osseointegre) ne olur?
Doğru implant ve yöntem kullanılması durumunda böyle bir olasılık yok denecek kadar azdır. Bu tip bir başarısızlık genellikle cerrahi operasyonu takip eden ilk 6 ay içinde ortaya çıkar. Böyle bir durumda diş çekimi kadar kolay bir işlem ile implant yerinden çıkartılmalıdır. Bu bölgedeki kemiğin iyileşmesini takiben yeni bir implant konulabileceği gibi, klasik tip protezlerden birisi de tercih edilebilir. Ancak, genellikle, 2’den fazla implant konulan vak’alar da arta kalan implantlar protezin de yeniden tasarlanması ile hizmet vermeye yeterli olmaktadır.
İmplantın riskleri
Erken dönemde enfeksiyon ve alerji, protezlerin tamamlanmasından sonraki geç dönemde ise yetersiz ağız temizliğine bağlı iltihaplanmalar şeklinde ortaya çıkabilir. Özellikle erken dönem iyileşmesi sırasında sigara kullanmak enfeksiyon riskini arttırabilir.
İMPLANT UYGULANABİLECEK HALLER
1-) Alt çenede tamamen dişlerini kaybedip protez taşıyan hastalar. Bu hastalar protezin hareketine bağlı olarak sürekli ağrıdan (vuruk) ve iyi çiğneyememekten şikayetçidirler. Bu şikayet zaman içinde proteze destek olan kemik dokunun erimesi ile daha da artar hale gelir. Bu tip hastalarda implant tedavisi yukarıdaki tüm şikayetleri ortadan kaldırdığı gibi kemiğin erimesini de durdurmaktadır.
2) Üst çenede tamamen dişlerini kaybedip protez taşıyan hastalar: Üst protezler alt çene protezlerine oranla daha stabil olsalar da protezin damağı kapatan tasarımı tat alma duygusunu azaltıp mide bulantısına neden olabilmektedir.
3) Alt ya da üst çenede dişlerinin bir kısmını kaybetmiş hastalar: Bu hastaların şikayeti kancalarla tutunan protezin çirkin görüntüsü, ya da köprü yapılabilmesi için sağlam dişlerini kestirme zorunluluğu olarak sayılabilir.
4) Tek dişini kaybetmiş hastalar: Bu hastalar tek bir dişin restorasyonu için en az komşu iki dişi feda etmek zorunda olan hastalardır. Tek bir implant’ın yerleştirilmesi komşu dişleri kurtardığı gibi daha fonksiyonel sonuçların ortaya çıkmasına da neden olur.
NEDEN İMPLANT YAPTIR MALIYIM?
Daha iyi çiğneyebilme – Her istediğini yiyebilme
Daha iyi estetik görünüm
Özgüvenin geri kazanılması ile daha mutlu bir sosyal hayat
Her şeyi yiyebilmeye bağlı olarak daha sağlıklı ve dengeli beslenme
İMPLANT UYGULAMADA BAŞARI ORANI?
Hasta sağlıklı olmalı, hastanın iyileşme gücü olmalıdır. Misal, hasta kontrol edilmeyen şeker hastası ise, yarı-iyileşme komplikasyon yaratabilir. Bu hastalık implantların yerleştirilmesi tamamlandıktan sonra gelişirse de implantların gelecekteki durumlarında komplikasyonlara yol açabilir. İmplantların ağızda otuz yıldan fazla sorunsuz kaldığı görülmüştür. İmplantın ömrü bir çok etkene bağlıdır. Hastanın sağlığı ve implantların iyi bakımı bunların ikisidir.
İmplantların vücut tarafından reddedilme riski var mı?
İmplantlar organizma için herhangi bir yan etkisi olmayan maddelerden yapılmış, ve yıllardır yoğun araştırmalara tabi tutulmuştur. Bu maddeler genellikle titanyum gibi metaller, ve hiç bir zaman canlı bir organizmanın parçası olmayan benzeri diğer maddelerdir. Vücudun bunlara karşı antigen üretip kalp ve böbrek transplantlarında olduğu gibi reddetmesi mümkün değildir.
İmplant yerleştirilmesi ne kadar zaman alıyor?
Bu süre, durumunuz, ihtiyaçlarınız ve yapılacak işlere bağlıdır. Bir tek ameliyat yarım saat ile bir kaç saat arası sürebilir. Bütün bir tedavi bir ameliyatla da bitebilir, bir dizi ameliyat ve randevu da gerektirebilir. İyileşmenin tam olması aylar alabilir.
İmplant diş fiyatları?
Yapılacak olan implant sayısı ve yapısı fiyatı belirlemektedir.